93 mladih prejelo zlata priznanja MEPI

20.03.2018

Ljubljana, 20. marec 2018 – Včeraj je na Brdu pri Kranju potekala Slavnostna podelitev zlatih priznanj mednarodnega programa MEPI.  93 mladim 6. generacije Zlatnikov sta priznanja podelila akademik prof. dr. Boštjan Žekš in predsednik sveta Zavoda MEPI Sandi Češko.

MEPI, svetovno priznan mladinski program, mladim med 14. in 25. letom starosti omogoča, da z aktivno udeležbo na štirih področjih (prostovoljstvo, veščine, šport in odprava) odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale. Program je leta 1956 ustanovil vojvoda Edinburški, mož britanske kraljice Elizabete II., danes pa zajema že več kot devet milijonov mladih iz 130 držav. V Slovenijo je prodrl leta 1997, leta 2004 se je začel v šolah, danes mu je pridruženih že 68 osnovnih in srednjih šol ter nevladnih organizacij po državi.

Prejemnike priznanj in ostale goste je uvodoma nagovorila direktorica Zavoda MEPI Andreja Anžur Černič in poudarila, da si prizadevamo za odprto družbo prihodnosti, ki bo temeljila na samoiniciativnih, kreativnih, podjetnih in ciljno usmerjenih mladih. »Verjamem, dragi zlatniki 6. generacije, 93 vas je danes tukaj zbranih, da vse to ste. In zato vam čestitam. Čestitam, da ste sprejeli izziv, zapustili cono udobja, si postavili cilje in pri njih vztrajali vse do konca.«

Slavnostni dogodek je potekal pod sloganom »Zlata odpira vrata«, organizatorji pa so s tem želeli poudariti, da lahko program MEPI prejemnikom odpre številna vrata v življenju, predvsem sedaj, ko bodo stopili na trg dela. Ob tej priložnosti so prejemniki priznanj prejšnjih generacij mladim nagrajencem povedali, kako je MEPI spremenil njihova življenja in jim omogočil, da so uresničili svoje sanje.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni pokrovitelj programa MEPI, se podelitve zaradi bolezni žal ni mogel udeležiti, zato je mladim priznanja v njegovem imenu podelil njegov svetovalec akademik prof. dr. Boštjan Žekš skupaj s predsednikom sveta Zavoda MEPI Sandijem Češkom. Žekš je ob tem humorno dodal, da mu niti ni tako žal, da se Pahor podelitve ni mogel udeležiti, saj ima tako on priložnost biti v dvorani z izjemnimi mladimi ljudmi.

Prejemniki priznanj prihajajo z Gimnazije Kranj, Šolskega centra Kranj, Gimnazije Franceta Prešerna, Gimnazije Jesenice, Gimnazije Škofja Loka, Srednje zdravstvene šole Celje, Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Mestne zveze prijateljev mladine Ljubljana.

Že pred samo podelitvijo pa so se prejemniki priznanj udeležili Zlate čajanke, ki jo je organiziralo Društvo prejemnikov zlatega priznanja MEPI, na njej pa so kovali načrte, kako bodo tudi po zlatem priznanju ostali aktivni člani programa MEPI. »MEPI se po zlatu pravzaprav šele začne,« so povedali v društvu.

Podelitev je pospremila razstava fotografij dobitnika zlatega priznanja Žana Križnarja, dijaka Gimnazije Škofja Loka. Področje fotografije si je izbral za MEPI veščino že v osnovni šoli, z razstavo, ki jo je finančno podprla Občina Škofja Loka, pa dokazuje, da lahko mladostniško zanimanje pripelje tudi do odločitve za poklicno usmeritev.

Sporočilo za javnost (.docx)

Osnovne informacije o programu MEPI (.docx)

Seznam prejemnikov priznanj

Podatki o organizacijah, iz katerih prihajajo prejemniki

Pričevanja prejemnikov priznanj