Britansko-slovenska naveza: DofE & MEPI

15.06.2017

Napovedujemo: 60 mladih iz Slovenije (Gimnazija Škofja Loka) in Velike Britanije (Truro School) bo 4 pustolovske dni preživelo v prijateljski odpravi po slovenskih gozdovih. Start bo pred Gimnazijo Škofja Loka, na pot jih bo pospremila britanska veleposlanica Sophie Honey.

Škofja Loka, 19. junij 2017 –   10. tradicionalna  slovensko-britanska odprava mladih je letos posvečena 20 letnici od začetka uvajanja programa MEPI v Sloveniji. V odpravi sodelujeta Truro School in Gimnazija Škofja Loka, ki izvajata edinstveni mednarodni program osebno socialnega razvoja, ki mlade  med 14 in 25 letom vabi, da prevzamejo odgovornost za lastni osebnostni in poklicni razvoj.

IMG_3491

20150911_180249

Program MEPI je ustanovil Vojvoda Edinburški skupaj z dr. Kurtom Hanom, nemškim pedagogom  in Lordom Huntom, vodjo prve uspešne odprave na Mount Everest leta 1956. V tujini priznanje poznajo pod imenom Priznanje vojvode Edinburškega, v Sloveniji pa deluje po imenom MEPI Slovenija. »Program mlade spodbuja k ustvarjalnemu in ciljno naravnanemu preživljanju prostega časa, s poudarkom na odkrivanju in usmerjanju potenciala in temelji na dejstvu, da imamo vsi ljudje skrite talente, ki jih lahko razvijamo šele, ko jih spoznamo,« je povedala Andreja Anžur Černič, direktorica Zavoda MEPI.

»Vesel, sem, da mlade ljudi obeh držav skozi ta netekmovalen program spodbudimo k vztrajnosti, odgovornost do samega sebe in družbe,« je ob prihodnjem obisku povedal Mike Cucknell iz Truro School iz Cornwalla v Veliki Britaniji in nadaljeval: »Ta tradicionalna odprava mladih in sodelovanje s Slovenijo nam vsako leto znova veliko pomeni, saj imamo priložnost izmenjati izkušnje, vzpostaviti prijateljstva in se povezati skozi vrednote, ki si jih v okviru mednarodnega programa  – Priznanja vojvode Edinburškega delimo z MEPI Slovenija.«

60 mladih »Mepijevcev« iz Velike Britanje in Slovenije bo pot začelo na Gimnaziji Škofja Loka, ki je ena izmed prvih šol, ki so v šolskem letu 2004/2005 pričele z izvajanjem programa MEPI. Jože Bogataj, ravnatelj Gimnazije Škofja Loka je v času priprav na odpravo povedal: »Program MEPI izvajamo res več kot 10 let in mentorji vidimo, kako odlično dopolnilo ta program MEPI predstavlja formalnemu izobraževanju v šoli. Vidimo, da mlade pripravlja na izzive življenja in jim omogoča lažje in pozitivno vključevanje v družbo ter gradi njihovo samostojnost.«  

IMG-20150908-WA0004»Odprava se začne 19. junija v Škofji Loki in se konča 22. junija s prihodom v Bohinj. Odprava bo štela 12 skupin po 4 do 7 članov, odpravo bosta spremljala tudi dva inštruktorja Slovenske vojske, Jani Krvina in Valter Likar, saj z njimi odlično sodelujemo že 12 let,« je pred odpravo povedala Mateja Prevodnik Mayland, koordinatorka Programa MEPI na Gimnaziji in hkrati vodja te odprave.

 

Več informacij za medije: Neda Kajfež, neda@mepi.info; 041 926068
Vseslovenska odprava MEPI (12.–15. 5. 2017):  https://www.youtube.com/watch?v=_RZG6I7aSkA

Ključna dejstva MEPI Slovenija