Kako se pripraviti na odpravo v udobju lastnega doma?

16.03.2020

Epidemija novega koronavirusa se je letos poigrala tudi s sezono pustolovskih odprav. Mepijevci vemo, da moramo v teh dneh omejiti število stikov in ostati doma, a vseeno smo dovolj prebrisani, da smo našli načine, kako se na odpravo pripravljati v udobju doma.

Ohranjanje kondicijske pripravljenosti

Fizično kondicijo zelo hitro izgubimo, zato je pomembno, da tudi v tem času ostaneš aktiven in se ukvarjaš s športom. Pomembno je, da vadiš sam in da pri tem ne prihajaš v stik z drugimi osebami. Pohodništvo in tek sta odlična načina, vendar ne hodi daleč od svojega doma, še posebej pa ne v gore (preberi, zakaj ne). Priporočamo odmaknjene kotičke najbližjega gozda.

Oprema

Te dni imaš odlično priložnost, da si prebereš seznam osebne opreme, ki jo boš potreboval za pustolovsko odpravo. Nato naredi kondicijski sprehod od omare do omare in preveri, kaj od naštetega že imaš. Manjkajoče kose opreme zapiši na seznam in premisli, kje jih lahko dobiš. Seveda sedaj ni čas, da oddrviš iz hiše na divji lov za opremo, vseeno pa lahko pokličeš prijatelje ali sosede ter preveriš ponudbo na spletu. Če si v dvomih, kaj kupiti, lahko za nasvet pišeš na jaka@mepi.info.

Nato preveri še, kaj imaš od skupinske opreme. Posvetuj se s prijatelji (pa ne na kavi!), s katerimi boš šel na odpravo, in preverite, kaj že imate.

Opremo, ki jo imaš doma, očisti in ji privošči malo spomladanskega sonca. Spalno vrečo vzemi iz kompresijske vreče ter jo za nekaj ur obesi na sončno mesto – čez okno, na balkon ali na vrt. Šotor prav tako postavi na sonce in preveri, če so v vreči vsi deli (klini gredo še posebej radi “po svoje”). Očisti gojzarje in jih razvajaj s kremo za usnje ali sprejem.

S pomočjo videa se lahko naučiš nekaj uporabnih vozlov!

Prva pomoč

Prenesi si aplikacijo Prva pomoč (Android | iOS) in ponovi ukrepe prve pomoči.

Zabaven video o oživljanju.

Topografija in orientacija

Oglej si video o orientaciji, ki ga je pripravila Slovenska vojska.

Topografijo in orientacijo lahko ponoviš s pomočjo priročnika, ki ga najdeš tukaj

Ponovi topografske znake na karti z igro Topografski spomin. Na tej povezavi najdeš predlogo in jo natisneš (barvno, A4), nato pa jo po črtah razrežeš, premešaš znake in opise ter jih nato poskusiš povezati.

V naslednjih dneh bomo pripravili tudi nekaj topografskih izzivov, ki se jih lahko lotiš doma.

Naravno okolje in obnašanje v naravi

Preberi, kakšna so splošna pravila obnašanja v naravi, kako se vedemo v gorah in kaj naredimo, če srečamo medveda.

Priročnik Gremo v naravo

Sledi priporočilom NIJZ za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom!