MEPI in novi koronavirus

13.03.2020

Posodobljeno: 17. 3. 2020 14:40

Težava ali priložnost?

Vsaka takšna situacija poleg vrste zagat prinaša tudi možnosti za razvoj in napredek. Naša želja je, da s spodnjimi smernicami vsem udeležencem Programa MEPI olajšamo nastalo situacijo, spodbudimo program in izvedbo k napredku ter seveda skupaj rastemo.

V prvi vrsti želimo poskrbeti za lastno zdravje. Najučinkovitejši način za omejitev nadaljnjega širjenja virusa je občutno zmanjšanje osebnih stikov, zato do preklica  priporočamo, da vse skupinske aktivnosti v najširšem pomenu besede (mentorska srečanja, skupinsko opravljanje aktivnosti, sestanke, neformalna druženja, pustolovske odprave, dogodke in podobno) izvajate le s pomočjo sodobnih komunikacijskih orodij tam, če je to mogoče.

Prosimo, spremljajte stanje in trenutne ukrepe na spletni strani NIJZ in obveščajte tudi vse vpletene o aktualnem položaju. 

Sodelavci Nacionalnega urada MEPI bomo svoje delo v prihodnjih 14 dneh opravljali od doma, zato vam bomo za vsa vaša vprašanja na razpolago preko mobilnih telefonov, spleta, e-pošte in drugih e-komunikacijskih orodij (Skype, Zoom, Viber, WhatsApp). 

Vse, ki ste vpeti v Program MEPI, želimo v okviru vaših možnosti spodbuditi, da v tem času svoje aktivnosti nadaljujete na alternativne načine. Priporočila in priložnosti navajamo po posameznih področjih.

Naj bo MEPI izziv tudi ta novonastala situacija in držimo se načela: “Ne pogum, čas je za odgovornost. Pot se vedno začne prav pri nas samih.”

Splošna priporočila in mentorstvo

 • Oblike aktivnosti, ki jih mladi opravljajo individualno in ne prihajajo v stik z drugimi, se v okviru možnosti nadaljujejo v nespremenjeni obliki, če udeleženci in njihovi starši to želijo in če ta aktivnost ne predstavlja tveganja za okužbo.
 • Izkoristimo to situacijo kot odlično priložnost, da udeleženci v ORB vnesejo manjkajoče vpise dejavnosti in s tem omogočijo hitro zaključevanje aktivnosti kasneje.
 • Mentorstvo lahko poteka tudi preko spleta s pomočjo e-pošte, telefona ali videokonference. Vabljeni, da skupaj izkusimo nekaj novega in morda nam pride prav tudi v prihodnje.
 • Po vzpostavitvi normalnega stanja bodimo pragmatični in odprti, da bomo mladim omogočili, da  nadoknadijo zamujeno.
 • Mlade spodbujajmo k opravljanju aktivnosti, ki so možne in prispevajo k uresničitvi ciljev, kot so učenje, priprava podpornih gradiv in podobno. Nekaj namigov smo po področjih pripravili spodaj.

Prostovoljstvo

Preberite: Prostovoljstvo je močnejše od virusa: 5 idej za pomoč na daljavo

 • Organizirane oblike prostovoljstva z osebnimi stiki v teh razmerah niso mogoče, zato je to priložnost, da poiščemo druge možnosti. Žal aktivnosti z vsemi rizičnimi skupinami (starejši in kronični bolniki), s katerimi prostovoljci zelo pogosto prihajajo v stik, niso mogoče, zato naj mladi premislijo, kaj lahko kot prostovoljci storijo od doma. Če sicer obiskujejo varovance v domu starejših občanov, naj jih v tem času pokličejo po telefonu in z njimi poklepetajo. Organizacijam, kjer opravljajo prostovoljstvo, morda lahko pomagajo preko računalnika (oblikovanje besedil, urejanje dokumentacije, organizacijsko delo preko spleta in telefona).
 • V tem času  lahko raziskujejo in odkrivajo različne vsebine s področja prostovoljstva. Pri tem si lahko pomagajo s spletom (preberejo zanimive članke in intervjuje s področja prostovoljstva, pogledajo zanimive video vsebine na spletu).
 • Priporočamo, da se poučijo o primernem samozaščitnem ravnanju ter hkrati osveščajo druge o pomenu zmanjševanja stikov in ustreznih higienskih ukrepih. S tem bomo vsi skupaj dodatno prispevali k dobrobiti širše skupnosti.

Šport

 • V času veljavnih ukrepov bo obiskovanje skupinskih oblik vadbe (športni klubi, fitnesi ipd.) oteženo ali celo nemogoče Naš interes je znatno zmanjšati število osebnih stikov in posledično znižati tveganje za okužbo. Spodbuditi  želimo predvsem športne aktivnosti na prostem in ohranjanje dobre kondicijske pripravljenosti. 
 • Primerne dejavnosti so pohodništvo, tek, kolesarjenje in druge oblike individualne vadbe na prostem. Možna je tudi individualna vadba doma s pomočjo video in drugih oblik treninga, ki jih splet prav tako ponuja obilo.
 • Vse oblike športnega udejstvovanja, ki jih bodo mladi v tem času izvajali in dokumentirali v ORB-ju, bomo v okviru Programa MEPI priznali, četudi se sicer udeleženci ukvarjajo z drugim športom. Ključni so kontinuiteta, dobra volja in napredek posameznika. V nas je več kot si mislimo.

Veščine

 • Veščine predstavljajo področje, ki ga lahko mladi v veliki meri opravljajo tudi sami doma (npr. igranje inštrumenta, učenje tujega jezika, ročne spretnosti ipd.), zato bo v sedanjih razmerah najmanj omejeno ali okrnjeno.
 • Splet je odlično orodje, s pomočjo katerega se lahko mladi naučijo marsikaj novega na področju veščin (članki, video vodiči ipd.). 
 • Mlade bomo preko družbenih omrežij spodbujali, da delijo primere dobre prakse in zanimive vsebine na spletu in tako krepili naš pozitiven duh in celotno MEPI skupnost.

Pustolovske odprave

Preberite: Kako se pripraviti na odpravo v udobju lastnega doma? 

 • Zaradi omejitve osebnih stikov, izvajanja pustolovskih in pripravljalnih treningov na klasičen način, ne priporočamo.
 • Spodbujamo ukvarjanje s športnimi dejavnostmi na prostem in ohranjanje dobre kondicijske pripravljenosti. Primerne dejavnosti so pohodništvo, tek, kolesarjenje in druge oblike individualne vadbe na prostem. Mladi naj za te dejavnosti izbirajo območja, ki so manj obljudena in zato ne predstavljajo večjega tveganja.
 • Načrtovanje odprav je s pomočjo spleta možno tudi na daljavo (Google Drive, Geopedia, spletne klepetalnice). Podrobnejša navodila bomo pripravili v naslednjem tednu. Pri tem lahko računate na našo celovito podporo.
 • Mladi se lahko z določenimi vsebinami s področja pripravljalnih treningov seznanijo sami s pomočjo vsebin na spletu. Primerna gradiva bomo objavljali na naši spletni strani in s tem obogatili našo “spletno knjižnico”.
 • Udeleženci se lahko na odpravo pripravljajo tudi s svojimi družinskimi člani, če imajo primerno opremo. To je odlična priložnost za malce bolj razburljiv družinski izlet. Namesto kosila v planinski koči je tokrat čas za malico z uporabo gorilnika ali kar ognjišča. Mnogi starši so bili v preteklosti taborniki, skavti ali pa so navdušeni nad naravo, v kleteh pa se skriva marsikateri kos opreme. Morda pa imajo kaj sosedje? Čas je za svojevrstno MEPI dogodivščina in izziv v družinskem krogu.
 • Ko se bo naše življenje spet vrnilo v normalne tirnice, bomo na Nacionalnem uradu priskočili na pomoč pri zagotavljanju izvedbe odprav v skladu s potrebami, ki jih boste izrazili ali jih bodo prinesle okoliščine.

PNP

 • Glavnina aktivnosti za PNP poteka v poletnih mesecih, zato posebnih smernic in priporočil za zdaj še ne navajamo.
 • Vsem, ki se v tem času morebiti odpravljate na PNP v tujino toplo priporočamo, da počakate na novo vznemirljivo priložnost, ko bo ta varna in lažje izvedljiva.

5 pozitivnih stvari, ki jih prinaša novi koronavirus

 1. Prehod na uporabo sodobne tehnologije in inovativnih pristopov k izvajanju programa
 2. Optimizacija dela in dobro iskanje prioritet
 3. Odlična priložnost, da nadoknadimo zamujeno (ORB, vpisi v dnevnik)
 4. Čas za razvoj in učenje – poskusimo nekaj novega, drugačnega
 5. Čas za odklop in počitek (stran od dnevne rutine)