MEPI in Britanski dan v Celju

24.10.2022

V časih, ko svet še kako potrebuje sodelovanje in povezovanje, je v knežjem mestu potekal “Britanski dan v Celju”, namenjen povezovanju na področju gospodarstva in izobraževanja.

Povezovalna nit dogodka je bil Program MEPI. Krepili smo torej prepoznavnost programa v občini ter ga predstavili gospodarstvu in potencialnim MEPI šolam iz širše celjske regije in drugih okoliških regij.

V Celju program združuje več kot 200 mladih na 4 srednjih in 4 osnovnih šolah, ki skupaj z nacionalnim uradom zasledujejo vizijo, da mesto postane novo MEPI središče za vzhodno Slovenijo.

Letos MEPI obeležuje 25. obletnico delovanja v Sloveniji in ker so korenine programa v Veliki Britaniji, je Celje na ta dan obiskala Tiffany Sadler, britanska veleposlanica, ki je ena izmed zvestih in predanih MEPI podpornic.

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem se je srečala s predstavniki MEPI udeležencev, mentorji in ravnatelji ter se seznanila z njihovim delom in izkušnjami v aktivnostih programa  ter spoznala učinke, ki jih ima MEPI na mlade in lokalno skupnost.

Ravnatelju Srednje šole za gostinstvo in turizem je ob tej priložnosti izročila pročelno tablo MEPI in si nato v spremstvu mladih ogledala mesto.

Obisk je britanska veleposlanica nadaljevala na Mestni občini Celje, kjer sta skupaj s podžupanjo Bredo Arnšek izpostavili teme in področja, kot so okolje in zelena prihodnost, gospodarsko sodelovanje in izobraževanje, ki so izrednega pomena tako za Mestno občino Celje in Slovenijokot tudi za Veliko Britanijo.

 

Njuna pot se je nadaljevala do Osrednje knjižnice Celje, kjer je britanska veleposlanica z nagovorom otvorila Spominsko razstavo z naslovom “Kraljica Elizabeta II. v Sloveniji”.

Sledil je osrednji del obiska, in sicer smo organizirali vzporedni predstavitvi Programa MEPI:

  • Pod lupo – Iskreno o MEPI, kjer smo Program MEPI predstavili novim, potencialnim izvajalcem MEPI iz vrst VIZ ter jim predstavili program skozi oči različnih deležnikov, ki so ključni za delovanje programa in na njegovo uspešnost v bistveni meri tudi vplivajo. Tu so prisotne med drugimi navduševali mentorica Nina Jaklevič iz ŠC Celje, Gregor Deleja iz GCC, Zlatnica GCC Mojca Oprčkal ter koordinatorica Maruška Kerin iz OŠ Šentvid.

  • Voditelji prihodnosti, v okviru katerega sta gospodarstvenik Sandi Češko, ki je tudi predsednik Sveta Zavoda MEPI, in Gregor Deleja, ravnatelj GCC, skupaj z nekaterimi drugimi gospodarstveniki in mladimi naslavljala temo sodobnih kadrovskih izzivov in zaposlovanja. Ob tej priložnosti je g. Češko povedal: »V podjetjih, ki so inovativna, ki se hočejo odzivati na spremembe in priložnosti v tem svetu, ne potrebujejo kadrov, ki ponavljajo učne proces, ki so marljivi in pridni; to je postalo ovira. Iščem kadre, ki so izzivalci; ljudi, ki mislijo drugače, ki si upajo misliti drugače, ki so samostojni in sposobni prevzeti akcijo in iniciativo. Šolski sistem tega še ne daje; ja pa pri tem ključen MEPI s svojim konceptom, ki to zagotavlja ter s tem odlično dopolnjuje akademski del.« Edinstven pečat sta s pričevanju pustila tudi Zlatnica GCC Sara Vrečko in oče Mepijevke, podjetnik, Sebastijan Roudi.

Celoten dogodek so spremljali dijaki Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, ki so s fotografskimi objektivi in kamero beležili celotno dogajanje in pripravili čudovito fotoreportažo in fotogalerijo.

Dogodek je organiziral Zavod MEPI v sodelovanju z Britanskim veleposlaništvom, Britansko-slovensko gospodarsko zbornico, celjskimi šolami in Osrednjo knjižnico Celje.

Izjave ostalih ključnih deležnikov in sporočilo za javnost

Fotogalerija dogodka

Videoreportaža dogodka