Moje sodelovanje z MEPI-jem

16.08.2019

 

MEPI – mednarodno priznanje za mlade – poleg priznanja pa še vztrajnost, pogum, samoiniciativnost, odprtost, iznajdljivost, komunikativnost, … in služba. Je tisti list papirja sploh še pomemben?

Moje sodelovanje z MEPI- jem se je pričelo ob vstopu v srednjo šolo. Zdaj sem končala prvi letnik faksa. In MEPI me spremlja vsak dan – na vsakem koraku. Pa ne zato, ker še vedno opravljam program na zlati stopnji in z njimi tesno sodelujem, temveč zato, ker me je program pomagal zgraditi v osebo kakršna sem. Pokazal mi je, kako se samozavestno hodi izzivom na proti – in jih nato premaga.

Prvo leto gimnazije in začetek na bronasti stopnji. Kljub grozečim šolskim obveznostim sem verjela, da lahko uskladim še številne druge aktivnosti: postala sem prostovoljka, bila športno aktivna, se učila za veščino, med tem časom pa se pripravljala tudi na pustolovsko odpravo.  Kako mi je takšen tempo uspelo ohraniti še celo srednjo šolo in naprej na faksu? Ker te MEPI tega nauči. Ker te nauči organizacije, dobrega načrtovanja in realnega postavljanja ciljev.

Po končani srebrni stopnji sem zaradi izobraževalnih prednosti zamenjala šolsko okolje. Iz Celja in zame najboljšega MEPI tima sem se preselila v Ljubljano, svoje dejavnosti pa sem lahko še vedno izvajala pod okriljem moje celjske MEPI mentorice – ker je MEPI prilagodljiv! Kmalu po prihodu v Ljubljano pa mi je program odprl novo priložnost. Postala sem prostovoljka na Zavodu MEPI in tako začela deliti svojo neprecenljivo izkušnjo v programu. Navduševala sem druge mlade in starejše, predstavljala MEPI po številnih šolah in usposabljala nove MEPI mentorje. Začutila sem svoje poslanstvo. MEPI mi je spremenil življenje, me oblikoval. Čas je, da mu to vrnem. Da poskušam programu, ki me spremlja, omogočiti tisto, kar mu še manjka – prepoznavnost.

Moja MEPI pot se ne konča tukaj. Prostovoljno delo me je vodilo do prvega zaslužka v obliki študentskega dela.

Mladinski program, ki pomaga mladim najti pravo pot, predvsem pa oblikovati in najti sebe, mi je omogočil osebni razvoj, mi zgradil nepogrešljive kompetence – za delo in svet, zdaj pa mi omogoča tudi zaslužek.

MEPI je zame čudovit primer organizacije, ki lahko ključno vpliva in nenazadnje spreminja življenja mladih – ker te spomni, da je v tebi več, kot si misliš!

Špela Ravnikar