Naša zgodba podnebnih sprememb

26.10.2021

MEPI je v zadnjih mesecih sodeloval pri pripravi natečaja, s katerim smo se pridružili globalnemu vlaku ukrepanja mladih v boju proti podnebnim spremembam. 

Filmski natečaj Keep it Cool je mlade med 13. in 20. letom spodbudil, da s pomočjo filmskega ustvarjanja poskrbijo, da se sliši njihov glas o tem, kako podnebne spremembe vplivajo na njihova življenja, kako se z njimi soočajo in kako se ob tem počutijo. S tem so mladi postali del priprav na konferenco COP26 in dobili priložnost, da svetovnim voditeljem pošljejo jasno sporočilo. 

Na natečaju smo prejeli izjemna dela mladih filmskih ustvarjalcev, zato je žirija podelila kar dve skupni 1. nagradi, 3. nagrado in tri posebna priznanja za kreativnost. 

Za MEPI je bila zaključna podelitev ob koncu natečaja še toliko bolj posebna, saj je nagrade podelil priznani direktor fotografije in režiser dokumentarnih filmov Rožle Bregar, ki je predstavil tudi svoje izkušnje mladega komunikatorja in dokumentarista narave in naravnega okolja. Rožje je MEPI Zlatnik prve generacije, Mepijevec s srcem, ki si kljub svoji pestrosti v življenju in številnim oddaljenim popotovanjem še vedno vzame čas in sodeluje z našo MEPI skupnostjo. 

Zlatnica Špela Ravnikar, ki je tudi sodelovala pri organizaciji natečaja, pa je kot predstavnica žirije povedala, da je vesela in pomirjena, ker filmčki odražajo tisto najpomembnejše – da se mladi zavedajo resnosti problematike podnebnih sprememb, hkrati pa ohranjajo svojo kreativnost in svež pogled pri soočanju s tem izzivom. 

Pri pripravi natečaja smo sodelovali skupaj s partnerji projekta Britanskim veleposlaništvom v Ljubljani,  British Councilom in WWF Adria.

Natečaj je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in v sodelovanju z RTV Slovenija.