Opravljanje Projekta Neznani prijatelj (PNP) v času epidemije

01.03.2021

Projekt Neznani prijatelj je dodatno področje, ki ga morate udeleženci na zlati stopnji opraviti za pridobitev zlatega priznanja MEPI. Namen področja je, da se udeleženci skozi izkušnjo delovanja in bivanja z nepoznanimi ljudmi naučite vzpostaviti nove odnose in pokazati skrb za druge, si prizadevate za skupne cilje kot člani skupine in razvijate zrelost.

Aktivnosti na področju PNP-ja navadno potekajo v obliki družbenokoristnega ali raziskovalnega projekta, kjer se udeleženci med seboj od prej ne poznajo. Pomemben element PNP-ja je tudi večdnevno bivanje stran od doma (najmanj 5 dni/4 noči).

V preteklosti je večina udeležencev PNP opravila na različnih prostovoljskih taborih, poletnih šolah, mladinskih izmenjavah, tečajih ali na večdnevnih prostovoljskih ali raziskovalnih aktivnostih. Mnogi so se odpravili v tujino.

Trenutne razmere ne omogočajo opravljanja PNP-ja v izvirni obliki, zato smo pripravili nekaj informacij, kako lahko opraviš PNP do konca tega šolskega leta in si prislužiš zlato priznanje.

Virtualni PNP

Sam ali s pomočjo mentorja lahko poiščeš primeren skupinski projekt, ki se bo izvajal preko spleta. Pri tem moraš upoštevati naslednje smernice:

  • virtualni projekt mora potekati najmanj 1 mesec in največ 3 mesece, v tem časovnem obdobju pa moraš opraviti vsaj 30 ur aktivnosti s svojo skupino;
  • tudi pri virtualni izvedbi velja, da se člani projektne skupine prej ne smete poznati med seboj;
  • projekt mora imeti jasno definirane cilje, namen naj bo reševanje družbenih, skupnostnih ali okoljskih izzivov;
  • primernost izbranega projekta mora potrditi tvoj mentor.

Primer virtualnega PNP-ja: virtualna mladinska izmenjava udeležencev iz 6 držav na temo medkulturnega dialoga, kjer udeleženci iz različnih držav vsak teden po 5 ur dnevno sodelujejo v strukturiranih spletnih aktivnostih, med tedenskimi srečanji pa vsak v udobju svojega doma opravljajo individualne naloge, povezane z izmenjavo (npr. raziskovanje in priprava predstavitve lokalne problematike).

Hibridni PNP

Hibridni PNP omogoča, da del skupinskih aktivnosti opravljaš preko spleta z vsemi člani projekta, del pa v živo v manjših skupinah udeležencev na lokalnem nivoju (skladno z epidemiološkimi ukrepi). Pri hibridnem načinu je predvideno, da se udeleženci po aktivnostih v živo vsak dan vrnejo domov (ne bivajo izven domačega kraja).

Primer hibridnega PNP-ja: projekt raziskovanja slovenske kulturne dediščine s 25 udeleženci, ki je razdeljen na skupni del, kjer vseh 25 udeležencev preko spleta sodeluje v debatah o pomenu kulturne dediščine, nato pa se na lokalnem/regijskem nivoju oblikujejo skupine po 5 udeležencev, ki v živo na terenu dokumentirajo kulturne spomenike in opravljajo razgovore z lokalnimi prebivalci; po opravljenem terenskem delu se spet vsi zberejo na spletu in predstavljajo rezultate.

PNP v živo

Epidemiološke razmere se izboljšujejo, zato pričakujemo, da bo v kratkem zopet možno opravljati PNP v klasični obliki.

Med prvomajskimi počitnicami (od 26. do 30. aprila 2021) bomo v primeru ugodnih epidemioloških razmer organizirali zanimiv PNP na Jelovici – imel boš priložnost pustiti svoj pečat pri urejanju društvene hišice Zlatnikov in se družiti ob tabornem ognju, spoznati pester živalski in rastlinski svet Jelovice in izvedeti več o naseljevanju risa na Gorenjsko, sodelovati pri ohranjanju gozda – akciji pogozdovanja ter še mnogo več … Če te zanima, piši na jaka@mepi.info.

O ostalih priložnostih te bomo sproti obveščali, priporočamo pa ti, da si tudi sam pozoren na možnosti za opravljanje PNP-ja v živo.

Potovanja z namenom opravljanja PNP-ja v tuji državi trenutno odsvetujemo.