MEPI: Povezani v času korone

10.04.2020

Čas sprememb, omejitev in prilagoditev je opazno posegel v naš vsakdan. S štirimi Mepijevci različnih generacij se je Mepijevka Špela pogovarjala o premagovanju izzivov, s katerimi se soočamo v času izolacije.

Kako na probleme in preizkušnje karantene gledajo gimnazijka, umetnica, študentka, popotnica, kontrolor letenja in programer, lahko spremljate v pogovoru, ki odpira drugačne poglede in poleg problemov izpostavlja predvsem pozitivne plati prilagajanja.

Vabljeni k poslušanju!

 

Tinkara Jerkič, udeleženka na zlati stopnji MEPI, Društvo GAHA Slovenija, OE Ljubljana, je študentka pedagogike in andragogike. V srednji šoli je bila skavtinja in dejavna na glasbenem področju, že od takrat pa tudi aktivna prostovoljka, ki na različne načine pridobiva veščine neformalne izobrazbe. Z usvajanjem zlate stopnje pri programu MEPI je pričela pred dobrim letom. Po duši je popotnica, rada ima izzive in raziskuje, kaj je tisto, kar jo osrečuje.

 

 

Amadej Kozjak je MEPI je opravljal v okviru Srednje tehniške šole Koper in še prej na OŠ Gračišče; zlato priznanje je prejel leta 2015 s 5. generacijo Zlatnikov. Star je 25 let, kot kontrolor zračnega prometa pa je na letališču Portorož zaposlen pri KZPS d. o. o. (Kontrola zračnega prometa Slovenije). Trenutno piše diplomsko nalogo za zaključek visokošolskega študija na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Aktiven je na številnih področjih, svoj prosti čas pa zelo rad preživlja v naravi, kjer se ukvarja z različnimi športnimi dejavnostmi. Od leta 2015 poseduje licenco športnega pilota, zato v prostem času lepo vreme izkoristi tudi za letalske užitke. Poskuša si vzeti dovolj časa za vajo inštrumentov (harmonika, kitara, klavir), ker mu tudi to področje prinaša veliko zadovoljstva. MEPI mu je popestril srednješolsko obdobje in z veseljem kaj spregovori o svoji pozitivni izkušnji in predstavi svojo zgodbo bodočim generacijam. Giving back to community 🙂

Matic Jezeršek je predstavnik 3. generacije prejemnikov zlatega priznanja (MEPI je opravil v okviru Gimnazije Škofja Loka) in eden izmed prvih članov nastajajočega društva Zlatnikov. Najbolj so mu v spominu ostale odprave v Anglijo in na Irsko, ki ju je najprej obiskal kot udeleženec, kasneje pa tudi kot vodja slovenske ekipe. Navdušuje se nad naravo in avanturizmom, predvsem ga privlačita alpinizem in jadralno padalstvo.

 

 

Hana Bujanovič Kokot je MEPI pričela na OŠ Jakoba Aljaža Kranj, nadaljuje pa ga na Gimnaziji Kranj. Trenutno je dijakinja 3. letnika mednarodne mature, Mepijevka na zlati stopnji in hkrati somentorica dvema skupinama na bronasti stopnji ter sodelavka Nacionalnega urada MEPI. Je literarna ustvarjalka, njene kratke zgodbe in pesmi so objavljene v več literarnih revijah, zbornikih in antologijah. Ustanovila je projekt Hestija, založbo za mlade, neuveljavljene pisce, s katerim mlade tudi skozi delavnice, pogovore in podobne literarne dogodke spodbuja k ustvarjalnosti.

 

Špela Ravnikar je maturantka mednarodne šole Bežigrad, študentka Pravne fakultete v Ljubljani in članica Global Shapers Ljubljana. MEPI opravlja na zlati stopnji in sodeluje z Nacionalnim uradom MEPI. Osredotoča se predvsem na promocijo ter predstavitev programa, nudi pomoč pri upravljanju socialnih medijev in koordinira MEPI promo team. Špela zase pravi, da je Mepijevka po srcu, kar dokazuje tudi v zasebnem življenju. Rada sprejme izzive, zaveda se pomembnosti koraka izven cone udobja in stremi k izboljševanju sebe. Sprošča se ob ogledu dobre košarkarske tekme in serije ali ob lažji športni aktivnosti. Včasih je bila aktivna debaterka, zdaj jo navdihujejo razmišljujoči članki, potovanja in ljudje, ki v naših življenjih delajo spremembe.