Psihosocialna MEPI podpora

09.04.2020

Skorajda čez noč smo morali vsi prilagoditi svoje življenje in spremeniti navade, kar zna biti za posameznika zelo stresno. Obtičali smo med štirimi stenami, gibanje zunaj je omejeno. Mladi smo navajeni bolj ali manj aktivnega in družabnega življenja, sedaj moramo mnogi svoj čas preživljati doma, pouk poteka na daljavo; verjetno so obremenjeni prav odnosi z najbližjimi. V skrbi za zdravje naših bližnjih in nas samih smo soočeni še s poplavo informacij. Marsikdo je ostal brez službe. Vse to lahko povzroča veliko zaskrbljenosti, brezvoljnosti, strahu, tesnobe, negotovosti, nezaupanja, zmedenosti, jeze in drugih sprememb, ki se lahko odražajo bodisi na telesu, vedenju, mišljenju, razpoloženju …

Občasne blage težave in skrbi so nekaj normalnega. V primeru, da si naletel na oviro ali situacijo, ki ji trenutno nisi kos, če je stiska zelo huda, se lahko obrneš na našo psihosocialno svetovalko Teo, ki bo skupaj s teboj iskala rešitve. Tea je na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 17. in 19. uro, in sicer preko klepeta na Facebooku  (@programmepi) in Instagramu (@program_mepi), kjer se lahko dogovorita tudi za telefonski pogovor.

Če pa se želiš z njo pogovoriti anonimno, klikni na tole povezavo. Ustvari svoj vzdevek, vstopi v spletno klepetalnico MEPI in pogovor se lahko prične.

Tea pravi: “V tej nenavadni situaciji, kjer smo večino časa med štirimi stenami, obstajata dva tipa ljudi. Prvi tip domače stene po tolikem času že spominjajo na zapor, drugemu tipu pa lahko te enake štiri stene predstavljajo pravi raj na zemlji. V slednjo bi se umestila tudi sama, vendar pa je veliko ljudi, ki izolacijo doživlja ravno nasprotno. Dlje časa kot ga preživijo v »zaporu«, tem manjši, strašljivejši in neprijaznejši se jim zdi. Tako tudi naraščajo zaskrbljenost, razdražljivost, jeza, tesnoba ali pa žalost. In to je nekaj, s čimer se je srečal že vsak, je nekaj popolnoma človeškega. V kolikor se soočaš s takšnim izzivom ali pa želiš z nekom deliti svojo situacijo, sem ti na voljo. Zapomni si, da se boš počutiš boljše takoj, ko boš z nekom delil svojo izkušnjo, težava pa se ti bo zdela dosti bolj rešljiva, kot če premlevaš misli samo v svoji glavi.

Za podporo in pogovor vam je na voljo tudi ekipa dežurnega MEPI mentorja, ki med tednom obratuje vsak dan med 14. in 17. uro preko klepeta na Facebooku (@programmepi) in Instagramu (@program_mepi). Po potrebi se nato z dežurnim mentorjem lahko dogovoriš za telefonski pogovor. Za dežurnim mentorjem se skriva ekipa prostovoljcev – MEPI Zlatnikov. Spoznajte nas, tukaj smo za vas.