Sistem plastenja – kaj moramo vedeti?

11.03.2019

Se veselite, da boste spet lahko oblekli svojo najtoplejšo in najdebelejšo jakno za odpravo ali sprehod v hladnih dneh? Čeprav se to na prvi pogled zdi najboljša odločitev, je bolje nositi več tanjših plasti, ki jih lahko prilagajamo vremenskih razmeram.

V nadaljevanju si bomo ogledali ključne elemente čebulnega oblačenja, ki se jih lahko poslužiš  že na prihodnji odpravi.

Zakaj uporabljamo sistem plastenja?

S plastenjem oblačil pripomoremo k ohranjanju optimalne telesne temperature, kar je še posebej pomembno med telesno aktivnostjo. Oblačila moramo torej skrbno izbrati, ne glede na to, na katero stopnjo MEPI odprave se pripravljamo.

Prva plast

Prvo plast sestavljajo oblačila, ki jih nosimo najbližje telesu. Ta oblačila morajo biti oprijeta, da pomagajo s telesa odstranjevati pot, ki regulira telesno temperaturo.

Ko se odločamo za pravilno prvo plast oblačil za odpravo, si moramo pripraviti športne oz. aktivne majice, ki so zelo lahke in se hitro sušijo. Potrebno se je izogniti bombažnim majicam, ki se sušijo počasi in postanejo težke, če so mokre.

Srednja plast

Srednja plast sodeluje s prvo plastjo in prav tako pomaga telesu ohranjati temperaturo, a za razliko od prve plasti to naredi tako, da telesno toploto preusmeri nazaj v telo in prepreči hladnemu zraku, da ga ohladi.

Svetujemo ti, da ne nosiš jope s kapuco, saj postane precej težja, če se zmoči. Namesto jope obleci mikroflis ali vetrovko, ki se hitri suši, pomaga zadrževati toploto in te ščiti pred vetrom.

Vodoodporna zunanja plast

Ko se s svojo MEPI ekipo pripravljaš na odpravo, ne pozabi, da boste večino časa preživeli zunaj, zato previdno izberi zunanjo jakno – nikoli namreč ne veš, kdaj vas lahko ujame dež!

Ko brskate po trgovinah za vodoodpornimi jaknami, bodite pozorni na vodni stolpec. Jakna naj bo resnično odporna na močen dež in ne le pršec.

Zunanja plast mora zadržati vso toploto iz prve in srednje plasti, ne glede na padavine ali padec temperature.

Ko se odpravljaš na pustolovščino, se nikoli ne smeš popolnoma zanesti na vremensko napoved, zato bodi vedno pripravljen na vse! Če se boš poslužil sistema plastenja in izbral primerna oblačila za prvo, srednjo in zunanjo plast ter dober nahrbtnik, boš pripravljen na vse vremenske razmere.

 

VIR: www.dofe.org
Prevedel: Noel Srimac Gajič
(British International School Ljubljana)