Tvoja pot navzgor

28.01.2021

Skrb za dobro počutje je v teh časih izjemnega pomena, da lažje premagujemo niz omejitev, ki jih prinaša življenje v času epidemije. Mepijevci se zavedamo, da je psihofizična pripravljenost nekaj, za kar se je vredno potruditi, da nam preide v navado, da postane naš življenjski slog. Gibanje nam pomaga ohranjati tako psihično kot fizično zdravje. Mnogi pogrešamo »normalno« življenje, najbolj osebne pogovore ter druženje s sošolci in prijatelji. Ni lepšega, kot s prijatelji mahniti na lepše.

Po zgledu učiteljev športne vzgoje v Slovenij zato odločili, da poskrbimo za zimsko-spomladanski izziv, ki združuje oboje – tako gibanje kot medsebojne interakcije.

Predstavljamo vam Triglaving in Everesting.

Za kaj gre?

Aktivnost, ki vam bo popestrila vsakdan, vas dvignila s kavča/izpred računalnika in popeljala v naravo, kjer boste aktivni in tako ohranili kondicijo ter dobro voljo.

Na voljo imate dva različna izziva, Triglaving in Everesting, ki se ju lahko lotite individualno ali skupinsko.

  • Z nabiranjem višinskih metrov je cilj doseči 2864 metrov vzpona (višino Triglava, najvišje slovenske gore) in/ali 8848 metrov vzpona (višino Mt. Everesta, najvišje gore na Zemlji).
  • V določenem časovnem obdobju torej redno obiskujete griče, vzpetine in hribe v bližini svojega doma (primer tabele vrhov za Mestno občino Ljubljana).
  • Časovni okvir si določite sami, ključno pri tem je, da gre za izziv, ki vas spravi iz cone udobja (izziv lahko opravite v 1 tednu, 1 mesecu, 3 mesecih …).

Slovenci imamo z Everestom močno vez!

Zagotovo si že slišal za Marijo Štremfelj in Andreja Štremflja, svetovno znana alpinista. Pa si vedel, da sta bila prav onadva prvi zakonski par na svetu, ki je osvojil najvišjo goro na našem planetu?

Nista pa le vrhunska alpinista, temveč tudi MEPI mentorja in ambasadorja našega izziva. Prepričana sta, da lahko prav vsak med nami osvoji svoj Everest!

foto: osebni arhiv zakoncev Štremfelj

Za koga je ta izziv?

Sodelujte lahko individualno in/ali kot skupina.

  • Skupinski izziv: v ospredju je ideja o sodelovanju, zaupanju in grajenju odgovornosti in prispevanju k dosežku skupine. Višinski izziv osvajate skupaj, seštevajo se metri vseh članov skupine. Pri tem določite namen izziva, ki je lahko priprava na odpravo (kondicijski trening), povezovanje skupine, zabava, razbijanje enoličnosti …
  • Individualni izziv: aktivnost lahko uporabite na področju rekreativnega športa ali kot samostojne kondicijske priprave na odpravo.

Izziv je primeren tako za hribovce kot za mestne srajce, za športnike in knjižne molje, za “ta suhe” in tiste “malo bolj pri sebi”, skratka za vse mlade po letih in po srcu.

Za več informacij se obrnite na svojega MEPI mentorja ali mepi@mepi.info.

foto: Vasja Markič

Dokumentiranje

  • V primeru individualnega izziva aktivnost redno beležite v Spletni indeks dosežkov (področje rekreativni šport); za pomoč se obrnite na vašega MEPI mentorja ali učitelja športne vzgoje.
  • V primeru skupinskega izziva se z mentorjem/voditeljem odprav dogovorite za način in obseg izvedbe.