Vseslovenska odprava 2017 – sporočilo za javnost

11.05.2017

SPOROČILO ZA JAVNOST 

Edinstveno doživetje in odkrivanje pustolovskega duha:

002_foto_TineFajfar

44 mladih iz Gorenjske se bo od 12. – 15. maja 2017 odpravilo v Škofjeloško hribovje in Jelovico. Preizkušnja v naravi velja za pridobitev mednarodnega priznanja MEPI. 

Kranj, 11. maj 2017 –  Organizatorji tega podviga so mladi iz Društva prejemnikov zlatega priznanja MEPI, in sicer so to mladi, ki so priznanje MEPI že osvojili. Pri pustolovski odpravi sodeluje 6 partnerjev: Gimnazija Jesenice, OŠ Matija Valjavca Preddvor, OŠ Jakoba Aljaža Kranj, Biotehniški center Naklo,  II. OŠ Rogaška Slatina ter Društvo prejemnikov zlatega priznanja s skupino študentov.

»Odprava je pravzaprav učenje za življenje, saj je edinstven izziv in nepozabno doživetje. Zahteva fizično pripravljenost, odločanje v skupini, vztrajnost in sodelovanje vseh članov«, je povedal Jaka Kregar, vodja odprave in študent biologije,  ki je tudi sam nosilec zlatega priznanja MEPI, » saj mladi s sodelovanjem pri odpravi razvijejo veščine vodenja, pridobijo samozaupanje, razvijejo empatijo skozi prepoznavanje potreb drugih, prevzamejo odgovornost ter ob tem spoznavajo in cenijo naravo, ki je pri pustolovski odpravi naš zaveznik«.

Mladi se bodo na pot odpravili v več manjših skupinah z največ 7 udeleženci.  Preko poti, ki jih bo vodila iz Kranja v Dražgoše, na Jelovico, Ratitovec, do Davče oz. Babjega zoba bodo preizkusili svoje znanje iz načrtovanja poti, orientacije, prve pomoči, postavljanja šotorov in preživetja v naravi. Med odpravo mladi spoznavajo geografske in zgodovinske značilnosti območja, po katerem hodijo; na preizkušnji sta njihova vzdržljivost in skupinski duh. Vsak dan jih ob dogovorjenem času v štabu čakajo njihovi mentorji. Stacionarni štab odprave pa je v dvorani Podružnične šoli Dražgoše, Dražgoše 35.

Program MEPI je edinstven mednarodni program osebno socialnega razvoja, ki mlade  med 14 in 25 letom vabi, da prevzamejo odgovornost za lastni osebnostni in poklicni razvoj. Ustanovil ga je vojvoda Edinburški skupaj z dr. Kurtom Hanom, nemškim pedagogom  in Lordom Huntom, vodjo prve uspešne odprave na Mount Everest leta 1956. V tujini priznanje poznajo pod imenom Priznanje vojvode edinburškega, v Sloveniji pa deluje po imenom MEPI. » Program mlade spodbuja k ustvarjalnemu in ciljno naravnanemu preživljanju prostega časa, s poudarkom na odkrivanju in usmerjanju potenciala in temelji na dejstvu, da imamo vsi ljudje skrite talente, ki jih lahko razvijamo šele, ko jih spoznamo«, je povedala Andreja Anžur Černič, direktorica Programa MEPI Slovenija, »prav zato je naš  moto : V tebi je več, kot si misliš!«.

Več informacij za medije: Neda Kajfež, neda@mepi.info; 041 926068

Več info na spletni strani Vseslovenske odprave: http://gaha.si/vseslovenska/

Obvestilo za javnost MEPI vse slo odprava

Ključna dejstva MEPI Slovenija