Misija MEPI

05.11.2019

Od 26. do 30.10. 2019 smo se mladi udeleženci Programa Mepi mudili na prav posebni misiji. Misija Mepi je pilotska izvedba tečaja za mlade mentorje in voditelje odprav, ki je nadobudnim zlatnikom ponudila možnost razvijanja znanj in spretnosti, ki jih potrebuje vsak dober mladinski voditelj.

Petdnevni aktivni odklop v Predosljah pri Kranju je letos prvič združeval dve ločeni izobraževanji – tečaj za mentorje in tečaj za voditelje odprav. Dvaindvajset vedoželjnih udeležencev iz vse Slovenije se je tako lahko v praksi preizkusilo v obeh vlogah.

Ob pomoči osmih mentorjev smo se v prvem delu spoznavali z načini vodenja in mentoriranja skupine, s postavljanjem ciljev po S.M.A.R.T. metodi, s fazami oblikovanja skupine in s primernimi načini motiviranja udeležencev. Pridobljeno znanje smo lahko takoj prenesli v prakso in ob številnih dejavnostih na prostem ter teambuilding igrah preizkusili, kako dobro delujemo kot skupina. K sproščenemu vzdušju in dobri skupinski dinamiki so poleg iger pripomogli tudi dobra hrana, glasba in predvsem nasmejani in zagnani mentorji, ki so nas spremljali tekom celotnega usposabljanja.

Drugi del tečaja je bil namenjen pustolovskim odpravam. Udeleženci smo se seznanili z vsemi pomembnimi vsebinami in veščinami, ki so nujno potrebne za voditelje odprav. Obnovili smo svoje znanje kartografije in orientacije in ga v praksi preizkusili že prvi večer na nočnem orientacijskem pohodu. Velik poudarek smo namenili varnosti na odpravi, zato smo obnovili prvo pomoč, se pogovorili o primerni opremi na odpravah in o ukrepih ob morebitnih vremenskih nevarnostih. Kot bodoči voditelji odprav smo načrtovali tudi primer štiridnevne odprave za udeležence posameznih stopenj ter naše sposobnosti načrtovanja preverili na krajši odpravi v okolici Predoselj.

Ta misija nam je odprla širši pogled na Mepi in nam podrobneje predstavila možnosti, s katerimi nam program omogoča nadaljnji razvoj tudi po zaključku zlate stopnje. Dodobra smo spoznali odgovornost in dolžnosti mentorja, hkrati pa tudi ves čar prostovoljnega mentorstva in pomen vseh nepozabnih doživetij in izkušenj, ki te na tej poti osebnostno oplemenitijo. Sveže izkušnje te navdajo z novo voljo in zagnanostjo, da se lotiš vseh še tako nepremostljivih ovir in težav, ki ti prihajajo naproti. Menim, da je postati Mepi mentor čudovit način, da vso do sedaj nabrano znanje in, povežemo v celoto in jih s pridom izkoristimo pri soočanju s svežimi življenjskimi izzivi. Pri tem pa nikakor ne pozabimo, da je v nas več, kot si mislimo!

Avtorici: Maja Knapič in Taja Napret