Pogosta vprašanja

Zbrali smo odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj, ki nam jih postavljate mladi. Če ne najdeš odgovora, nam zastavi novo vprašanje. Z veseljem ti bomo odgovorili.


Moja šola ne ponuja programa MEPI. Kako se lahko vseeno vključim v program?

V primeru, da tvoja šola programa MEPI ne izvaja, se pozanimaj pri drugih šolah v tvoji bližnji okolici, če bi se lahko v program vključil pri njih. V Ljubljani imaš možnost, da se v program vključiš preko Mestne zveze prijateljev mladine Slovenije (kontakt Tanja Povšič), ki deluje po principu »odprtega centra«. Če ne najdeš ustrezne rešitve, nas kontaktiraj in potrudili se bomo, da se boš lahko čim prej vključil v program.

Ali je nujno, da bronasto stopnjo končam v 3 mesecih, srebrno v 6 mesecih in zlato stopnjo v 12 mesecih?

Ne. Za posamezne stopnje je določen samo časovni minimum, kar pomeni, da moraš kontinuirano vsako aktivnost na bronasti stopnji  opravljati vsaj 3 mesece, na srebrni stopnji 6 mesecev in na zlati stopnji 12 mesecev. Zgornja starostna meja, do katere moraš zaključiti posamezno stopnjo oziroma program MEPI, je tvoj 25. rojstni dan.

Ali moram za pridobitev priznanja opravljati aktivnosti na vseh področjih?

Da. Program MEPI zahteva udeležbo na vseh področjih posamezne stopnje. V kolikor boš aktiven samo v določeni dejavnosti, potem to ni MEPI in zato ne moreš prejeti priznanja.

Ali se lahko za program MEPI upoštevajo aktivnosti, ki sem jih opravil pred vstopom v program?

Aktivnosti, ki si jih opravil pred vstopom v program MEPI, ne morejo šteti za tvojo udeležbo v programu. Seveda si lahko na določenem področju izbereš aktivnost, ki jo že obiskuješ/si jo obiskoval, vendar se ta aktivnost prične upoštevati z dnem, ko si vstopil v program in si zadal svoj osebni cilj pri izbrani aktivnosti. Morebitnih dosežkov pri tej aktivnosti, ki so nastali pred vstopom v program, ne moreš uveljavljati za pridobitev priznanja.

Ali moram vsa področja opravljati istočasno?

Ne, ni potrebno, da si na vseh področjih aktiven sočasno. Večina udeležencev je sicer aktivna na vseh področjih sočasno, vendar lahko področja opravljaš tudi zaporedno, enega za drugim. Pomembno je le, da z aktivnostmi zaključiš do svojega 25. rojstnega dne.

Ali moram res opraviti aktivnosti na ostalih področjih (šport, veščine, prostovoljstvo), da grem lahko na pustolovsko odpravo?

Ne. Odprava je področje, ki je popolnoma enakovredno ostalim trem področjem (športu, prostovoljstvu in veščini). Odprave se lahko udeležiš ne glede na to, ali si uspešno zaključil ostala tri področja ali ne; pomembno je le, da si opravil vse pripravljalne treninge na področju odprav.

Na bronasti stopnji sem že zaključil z aktivnostmi na vseh področjih, vendar še nisem prejel priznanja. Ali lahko že nadaljujem z aktivnostmi na srebrni stopnji, čeprav bronastega priznanja še nimam?

Če si na določeni stopnji zaključil z aktivnostmi na vseh področjih, a še nisi prejel priznanja, lahko nadaljuješ z aktivnostmi na višji stopnji, vendar moraš izpolnjevati naslednje pogoje:

  • v indeksu dosežkov imaš ustrezno izpolnjene vse rubrike, zahtevane za posamezno stopnjo;
  • indeks dosežkov je pregledan in potrjen s strani Nacionalnega urada MEPI.

Za nadaljevanje je torej nujna potrditev indeksa s strani Nacionalnega urada in ne sama podelitev priznanj.

Ali so pri MEPI-ju res samo punce?

Razmerje med  udeleženci je približno 60:40 v prid dekletom.

Ali se moram začeti učiti popolnoma novo veščino, ali lahko nadaljujem z učenjem flavte?

Če želiš, lahko nadaljuješ z učenjem flavte. Pogoj je le, da si ob pomoči učitelja flavte ob pričetku aktivnosti zastaviš specifičen in merljiv cilj, ki ti mora predstavljati osebni izziv.

Cilj mora biti dosegljiv glede na tvoj trud in časovni vložek v igranje flavte.

Ob tem zastaviš tudi časovni okvir, v katerem naj bi ta cilj dosegel. Pri tem upoštevaš pogoje minimalne časovne udeležbe glede na posamezno stopnjo in dejstvo, da moraš biti na posameznem področju aktiven vsaj 1 uro na teden

Koliko časa tedensko bom porabil za program MEPI?

Na vsakem izmed področij (prostovoljstvo, šport, veščine) moraš biti aktiven vsaj 1 uro na teden, na področju odprav pa obiskovati pripravljalne treninge, ki ti bodo prav tako vzeli kakšno uro tedensko. Če se odločiš, da boš aktiven na vseh področjih hkrati, to torej pomeni vsaj 4 ure tedensko.

Seveda pa si sam oblikuješ svoj program in določaš tempo dela, zato ni nujno, da si aktiven na vseh področjih hkrati – lahko se jih lotiš enega za drugim. Priporočamo, da premisliš, koliko časa lahko ob šolskih in drugih obveznostih nameniš udeležbi v programu MEPI.

Začneš lahko na stopnji, ki ti najbolj ustreza, in tvoja udeležba v progamu lahko traja tako dolgo, kot želiš (edina omejitev je tvoj 25. rojstni dan).

Z napredovanjem na višjo stopnjo programa se povečuje tudi tvoj vložek. Na višji stopnji moraš v doseganje ciljev vložiti več časa in truda.