Kako začeti?

5 enostavnih korakov te loči do pričetka tvoje MEPI dogodivščine!

  • Izberi stopnjo v programu
  • Najdi MEPI mentorja
  • Izberi aktivnosti in področne inštruktorje
  • Izdelaj svoj načrt!
  • Šibaj v akcijo!

1. Izberi stopnjo v programu

Ob vstopu v program imaš na voljo 3 stopnje: bronasto, srebrno in zlato. Sam se odloči, na kateri stopnji boš vstopil v program. Naenkrat si lahko aktiven samo na eni stopnji.

Tvoja izbira stopnje zavisi od tvoje starosti in pripravljenosti na obseg aktivnosti – pogoje za vstop na posamezno stopnjo in zahteve preveri tukaj.

2. Najdi MEPI mentorja

Kot udeleženec v programu MEPI nikoli nisi sam. Vedno je tu mentor, ki ti pomaga pri vpisu v program in te vodi na tvoji poti do priznanja. Njegova naloga je, da ti pomaga pri izbiri cilja na posameznem področju, spremlja tvoje dosežke in ti pomaga, da zbereš potrebno motivacijo.

Mentorje najdeš v organizacijah, ki izvajajo program MEPI. To so osnovne in srednje šole, nevladne organizacije in mladinske članske organizacije. Seznam izvajalskih organizacij najdeš tukaj. Če v tvoji bližini ni nobene organizacije, ki bi izvajala program MEPI, se obrni na Nacionalni urad in pomagali ti bomo.

Ob vstopu na posamezno stopnjo v program boš moral izpolniti prijavnico in poravnati pristopnino, prejel pa boš tudi dostop do Spletnega indeksa dosežkov, kjer bodo zabeležene vse tvoje aktivnosti in dosežki v programu MEPI.

3. Izberi aktivnosti in področne inštruktorje

Na vsakem področju programa (veščine, prostovoljstvo, rekreativni šport in pustolovske odprave) si moraš izbrati ustrezne aktivnosti. To pomeni, da se moraš odločiti kakšno veščino si boš izbral, kje boš prostovoljec, s katerim športom se boš ukvarjal in kam boš šel na odpravo. Če si na katerem izmed področij že aktiven, se pri svojem mentorju pozanimaj, če ta aktivnost lahko šteje za program MEPI.

Pri vsaki izmed aktivnosti potrebuješ kompetentno osebo, ki te bo spremljanja pri tvojem udejstvovanju in ocenila tvojo predanost in dosežke. To so področni inštruktorji, ki ti bodo pomagali do uspeha na posameznih področjih in na koncu tudi podpisali tvoj indeks.

Tvoj mentor ti bo pomagal najti ustreznega področnega inštruktorja za vsako področje.

4. Izdelaj svoj načrt!

Ko si enkrat izbereš mentorja, aktivnosti in področne inštruktorje, se začne zabaven del programa MEPI! Na vsakem področju si zastaviš svoj cilj in začneš obiskovati aktivnosti. Na vsakem področju moraš biti aktiven najmanj 1 uro na teden, in sicer vsaj za čas trajanja posamezne stopnje. Na bronasti stopnji to npr. pomeni, da moraš biti na vsakem področju aktiven vsaj 3 mesece. Če cilja v tem času ne dosežeš, nič hudega – čas udejstvovanja vedno lahko podaljšaš, dokler cilja ne dosežeš. Paziti moraš le, da končaš do 25. rojstnega dne.

Čar programa MEPI je ravno v tem, da si lahko izbereš aktivnosti, ki te zanimajo, si postaviš cilje po lastnih zmožnostih in tekmuješ le sam s seboj.

Nekaj namigov možnih aktivnosti najdeš pri predstavitvi posameznih področij, seveda pa se lahko pri tem za pomoč vedno obrneš na svojega mentorja.

5. Šibaj v akcijo!

Na tem mestu te ne more nič več zaustaviti. Imaš načrt, ljudi in moč! Sprejmi izziv in šibaj v akcijo!


Aktivnosti sem že opravil, kako dobim priznanje?